Nosacz sundajski – czyli kto to jest ?

Nosacz sundajski (Nasalis larvatus) jest to ssak pochodzący od małp wąskonosych. Długi, zwisający nos to cecha charakterystyczna dla tego gatunku. 10cm – aż tyle może wynosić długość przeciętnego nosa o samców nosaczy. Natomiast samice posiadają krótsze nosy, zawzwyczaj zadarte w górę. Posiadają sierść barwy brązowej oraz kremowej – strona brzuszna. Samice są o wiele mniejsze od samców a jako ciekawostkę można również wymienić tutaj nos u nosaczy, który może mieć znaczenie w doborze partnera.

Nosacz sundajski – podstawowe informacje o nosaczach.

Nazwa gatunku: Nosacz sundajski

Nazwa łacińska: Nasalis larvatus

Synonimy: Nasalis capistratus (Kerr, 1792)
Nasalis nasica (Lacépède, 1799)
Nasalis recurvus Vigors & Horsfield, 1828

Nazwy obce angielska:Proboscis Monkey, Long-nosed Monkey
niemiecka:Nasenaffe
czeska:Kahau nosatý
francuska:Nasique
hiszpańska:Mono Narigudo

Pierwsze wzmianki o gatunku nosaczy sundajskich: (Wurmb, 1787)

Obszar występowania nosacza sundajskiego :
Azja

Nosacz sundajski - gdzie żyje nosacz sundajski
Miejsce występowania nosaczy sundajskich

Rozmiar nosacza sundajskiego :

WielkośćDługość: 76 cm
Długość ogona: 75 cm
Ciężar: od 16 kg do 22.5 kg

Długość życia nosaczy sundajskich: 20 lat.

Gdzie żyje nosacz sundajski ?

Nosacze sundajskie zamieszkują Lasy mangrowe na Borneo

Tryb życia i pożywienie nosaczy sundajskich

Nosacze pochodzące z Borneo zjadają liście i owoce z lasów mangrowych. Nosacz sundajski żyje w małych grupach, zwykle do 20 osobników. Swoją największą aktywność przejawia w dzień. Posiada dobrą umiejętność zarówno pływania jak i nurkowania.. Nosacze po ziemi poruszają się bardzo rzadko.

Nosacz sundajski w memach

Nosacze sundajskie stały się w błyskawicznym tempie bohaterami memów, które przedstawiają typowego Janusza i jego śmieszne cechy czy przyzwyczajenia. Okazuje się iż nosacz sundajski doskonale nadał się do roli bohatera w animacjach przedstawiających śmiesznego sławnego Janusza i Grażynę oraz syna Pjotera.

Przykłady śmiesznych memów z nosaczem sundajskim w roli głównej:

nosacz sundajski
nosacz sundajski - memy

Ciekawostki – nosacz sundajski

  • Nosacze mają tak duży nos, że aby móc spożyć pokarm, muszą odsuwać nos na bok lub do góry
  • Nosacze sundajskie nie mogą żyć w niewoli. Jeśli zostałby schwytany do klatki, szybko by umarł w takim trybie życia